Verzorgingstips

Bloemen schuin afsnijden en blad verwijderen.

Snij altijd een stukje van de bloemstelen af, zodat bacteriën en schimmels, vuil en luchtbellen verdwijnen. Snij bloemen schuin af (zo’n 45 graden).
Gebruik bij voorkeur een schoon, scherp mesje. Een snoeischaar knijpt de ‘haarvaten’ van de bloemen namelijk af. Gebruikt u toch een snoeischaar, zorg dan dat die scherp is. Het is belangrijk om blad onderaan bloemstelen te verwijderen. Blad rot in water en bloemen houden niet van vervuild water. Het is niet nodig om rozen van hun doornen te ontdoen. Dit geeft de bloemen ‘wonden’ waarin bacteriën kunnen gaan zitten.
Verwijder tussentijds de uitgebloeide bloemen. Daardoor geniet u langer van de nog mooie bloemen.

 

Geef bloemen kraanwater.

Zorg dat uw boeket na ontvangst zo snel mogelijk water krijgt en daarna altijd voldoende water heeft. Voor vele soorten zoals een gerbera, roos, gladiool, alstroemeria, tulp of eustoma: is belangrijk de watertemperatuur waarbij die bloemsoorten het beste gedijt. In Nederland worden veel gemengde boeketten verkocht. Daarvoor geldt over het algemeen dat vers water, niet te koud en niet te warm, prima is.

 

Bloemen houden niet van tocht, warmte of fruit.

Voorkom dat uw boeket snel veroudert: zet bloemen niet in de volle zon, bij de verwarming of openhaard of op de tocht. Die omstandigheden zorgen ervoor dat bloemen meer verdampen dan zij kunnen opnemen, waardoor ze slap gaan hangen. Het staat soms leuk, maar zet bloemen niet naast uw fruitschaal. Fruit produceert ethyleengas dat de veroudering van bloemen bevordert.

 

Speciale behandeling van enkele specifieke bloemsoorten:

 

rose

Roos

Laat de bloemen in de verpakking gedurende enkele uren op water op een koele plaats bijkomen. De doornen liever niet van de steel verwijderen. Als u dat wel doet zorg er dan voor dat de steel niet beschadigt. Houd het water schoon! Rozen zijn zeer gevoelig voor bacteriën in het water. Ook snijbloemenvoedsel is een must bij rozen wij leveren rozen Chrysal bij uw rozen.

 

 

gerbera

Gerbera

Gebruik schoon water met een druppeltje chloor. Een klein laagje water is genoeg.

 

lily

Lelie

De lelie is een sterke bloem zonder veel houdbaarheid problemen. Een tip wanneer u stuifmeel op uw kleren heeft gekregen, hang de kleren droog buiten in zon en wind.
En vooral niet wrijven!

 

narcis

Narcis

Het slijm uit de steel is giftig voor andere bloemen. Laat uw narcissen enkele uren uitlekken in een aparte vaas. Wanneer ze gemengd worden, moet u ze niet opnieuw afsnijden.

 

peony

Pioenroos

Bij deze bloemen is de rijpheid van extra belang. De knop moet zacht zijn anders komen de bloemen niet tot volledige bloei. Let daarop wanneer u ze aanschaft.

 

 

tulip

Tulp

Laat de bloemen in de verpakking gedurende enkele uren op water op een koele plaats bijkomen. Een paar korreltjes zout toevoegen aan het water voorkomt groei van de tulpen.

 

hya

Hyacint

Niet afsnijden wel schoonmaken! De bol onder aan de steel (herkenbaar aan grond- en wortelresten) zorgt voor een goede wateropname en houdbaarheid.